FORMER RAILWAY AREA, VENTIMIGLIA / 2018

PLANIMETRIA
DCIM/100MEDIA/DJI_0126.JPG
PIAZZA AMBITO B
SEZIONE-CON-PONTE
IMG_8998
IMG_8989
SEZIONE-TORRE
IMG_8999
IMG_8993
IMG_8951
IMG_8948
Panoramica_senza titolo1
IMG_8971
IMG_8954
basamento-scala
scala
IMG_8977
ciclabile
torre
ESISTENTE 1
ESISTENTE 2
IMG_9078

RECOVERY OF THE FORMER RAILWAY AREA

The project concerns the transformation of a portion of a former disused railway area into a cycle (and pedestrian) path inserted in the Pèlagos cycle path of the extreme western part of Liguria.
The project, in redesigning the public space, pursues the recovery and enhancement of the elements of the railway storage still present in the site: the tracks, the public weighbridge, the locomotive roundabout, the signals and poles of public lighting, the piezometric tower which becomes accessible and an ideal place to contemplate the landscape of the oasis of the Torrente Nervia and of the mountains of the Valle Nervia which can be perceived from the top of the tower.

L’intervento riguarda la trasformazione di una porzione di ex area ferroviaria dismessa in percorso ciclabile (e pedonale) inserito nella ciclovia Pèlagos dell’estremo ponente ligure.
Il progetto, nel ridisegnare lo spazio pubblico, persegue il recupero e la valorizzazione degli elementi della memoria ferroviaria ancora presenti nel luogo: i binari, la pesa pubblica, la rotatoria delle locomotive, i segnali e pali dell’illuminazione pubblica, la torre piezometrica che diventa accessibile e posto ideale dove contemplare il paesaggio dell’oasi del Torrente Nervia e dei monti della Valle Nervia che si percepiscono dalla sommità della torre.


TEAM

Architects: L.Dolmetta, S.Rizzo
Engineers: P.Mendolia, S.Sismondini, S.Negro, G.Rolando, SEM Ingegneria
Designers CAD: E.Hurtado, F.Cervellini
Client: Municipality of Ventimiglia (Im)


LOCATION
Ventimiglia (Im)


PHOTO

A.Bosio